onsdag den 2. marts 2016

En tabsliste for universitetet

Hvordan rammer nedskæringerne hos helt præcist? Midler har samlet en tabsliste for at få overblikket. Skriv til os på midlertilmodstand@gmail.com om, hvordan dit studie bliver ramt, så kan vi opdatere listen løbende.

Skrevet af Frederik-Emil Friis Jakobsen

Ifølge den tilpasningsplan som Københavns Universitet har fremlagt, skal der over de næste tre år spares 500 millioner kroner. En besparelse af den størrelsesorden kommer naturligvis til at medføre forringelser af undervisningen, men det er samtidigt svært helt at begribe, hvor meget fraværet af en halv milliard kr. betyder for vores undervisning. Ydermere fortages den konkrete implementering af besparelserne på institutniveau, så hvis man vil forstå, hvad nedskæringerne egentlig gør ved vores universitet, må man ty til andre midler.

Det følgende er et forsøg på at kortlægge og opsummere nedskæringernes konkrete virkninger – på tværs af institutter og fakulteter. For det er os alle, studerende såvel som ansatte på hele universitetet, der bliver ramt. Det er vores håb, at et overblik over nedskæringernes voldsomme omfang og virkninger vil skabe forståelse for hvor voldsomt et indgreb, der er tale om, og inspirere til fælles modstand på tværs af hele universitetet.



Tabsliste for Københavns Universitet:



Film- og Medievidenskab: De respektive årgange er slået sammen til færre hold, med langt flere studerende på. Der er nedlagt valgfag på kandidatuddannelsen

Filosofi: To undervisere fyres. De skriftlige opgaver får ikke længere nogen vurdering af en underviser, al feedback finder sted studerende imellem. Seminarholdene sammenlægges, så der nu gives seminarundervisning til ét stort hold. Der nedlægges valgfalgshold og fag på kandidat-uddannelsen. Antallet af vejledere til bachelorprojekter skæres ned.

Jura: Forsvaret af bachelorprojektet er afskaffet. Til specialet skal de studerende nu prioritere tre fag, som de kunne tænke sig at skrive deres speciale indenfor, uden at der dermed gives garanti for, at man kommer til at skrive indenfor et af sine prioriterede fag.

Kemi: Vinderen af Årets underviser på Kemi i 2014 er blevet indstillet til fyring.

Kommunikation og IT: Holdsammenlægninger på to kurser, så alle hold nu modtager undervisning sammen.

MEF: Institut for Medier, Erkendelse og Formidling
For samtlige fag på instituttet er feedback på skriftlige opgaver afskaffet.

Pædagogik: Studiet har i længere tid være underbemandet og ramt af langtidssygdom. Med nedskæringerne er der indført ansættelsesstop, hvilket betyder, at de i forvejen overbebyrdede undervisere ikke umiddelbart kan aflastes. I efterårssemesteret var der således kun fem vejledere til 47 bachelorprojekter (to af disse blev endda ekstraordinært indkaldt) og med ansættelsesstoppet ser dette ikke ud til at blive bedre.

Retorik: Næsten al holdundervisning på faget er nu erstattet af forelæsninger. Stemmebrugslinjen på kandidatuddannelsen er blevet nedlagt, og der er også udsigt til, at kurset ”Stemmebrug” på grunduddannelsen bliver nedlagt. Retorikfagets populære tilvalgspakke bliver også sparet væk.

Russisk: To fratrådte stillinger genopslås ikke, hvilket for nuværende umuliggør undervisning i lingvistik og historie på studiet.




SCIENCE, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet: På SCIENCE er der giver 82 fyringsvarsler.

Sociologi: På sociologi er der netop nu ved at blive lavet en ny bachelorstudieordning der skærer øvelsestimer væk fra teorifagene. Der vil forsvinde 20-30% af undervisningstimerne i forhold til den nuværende studieordning.

Statskundskab: Minimum fire ansatte fyres. Studiets rustur for nye studerende er blevet sparet væk, hvilket skader studiemiljø, kan betyde øget frafald og dermed i sidste ende udgøre en risiko for studiets STÅ-taxameter.

Teologi: Der afskediges fem ansatte.

Thai- og Sydøstasienstudier: Fra juni er der ikke længere nogle uddannede undervisere tilbage på faget.

Tibetologi: Faget har pt. en fuldtidsansat og en deltidsansat underviser. Af disse er den fuldtidsansatte blevet indstillet til fyring, og kombineret med ansættelsesstoppet betyder det altså, at man på studiet kommer til at stå uden nogle fuldtidsansatte undervisere.

ToRS, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier: 10 af instituttets fag er ramt af optagelsesstop, hvilket medfører yderligere økonomisk pres, da man ikke kan regne med nogen indkomst for næste år. Over 20 ansatte afskediges. Den planlagte udbygning af instituttets fagcafé, der blev inddraget for at gøre plads til opførslen af de nye bygninger på KUA, er aflyst.

Tabslisten er åbenlyst langt fra komplet, og vi vil gerne opfordre alle læsere til at kontakte os, og informere om hvordan deres studier bliver påvirket. Jo mere vi ved, desto bedre forståelse kan vi får for nedskæringernes konsekvenser, og hvordan de rammer os alle.

Ydermere vil selv en komplet liste ikke afsløre hele omfanget af besparelserne. Af de godt 500 stillinger som det er varslet skal nedlægges, er mere end 200 såkaldt frivillige fratrædelser. Det er altså langt fra sikkert, at vi som studerende overhovedet ved hvilke og hvor mange ansatte, der forsvinder fra vores studier og institutter. Og endelig kan man af KU's tilpasningsplan læse, at der vil komme endnu større besparelser frem til 2019. En kortlægning af nedskæringernes øjeblikkelige konsekvenser, hvor voldsomme de end er, er altså kun en kortlægningen af besparelsernes begyndelse.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar