søndag den 29. maj 2016

Forsvar den professionelle værdighed

Her i nedskæringstiderne må vi studerende og ansatte på universitetet finde nye måder at gøre modstand på sammen, fortæller Steen Nepper Larsen.

Skrevet af Steen Nepper Larsen, lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)

Den franske filosof Gilles Deleuze (1925-1995) har skrevet nogle mindeværdige, stedsegrønne og slagkraftige ord i kapitel 21: “Twenty-First Series of the Event” i værket The Logic of Sense

“Either ethics makes no sense at all, or this is what it means and has nothing else to say: not to be unworthy of what happens to us.” 

Disse ord rammer hovedet på sømmet. Stående over for tåbelige og økonomisk-kortåndede fyringer, fremdriftsreformens skandaløse hærgen, dramatiske indskrænkninger i vejledningstiden og den kommende ødelæggelse af censureringsinstitutionen med krænkelse af de studerende retssikkerhed til følge, må både universitetsansatte og studerende spørge sig selv og hinanden: hvordan undgår vi at blive uværdige til det, der sker med os? De ovennævnte ’begivenheder’, der vælter ned over os, har vi umiddelbart ingen indflydelse på – ej heller har vi ønsket dem. Men stående over for og midt i dem må vi drøfte, hvordan de kan betvivles, modarbejdes og i bedste fald deletes

Mens vi træner os i den offentlige brug af fornuften, som den tyske filosof Immanuel Kant (1724-1804) proklamerede, og foretager en kølig samtidsdiagnostisk kortlægning den anmassende videnspolitik, de mange policytekster og den aktuelle udmøntning af uføret i institutionelle tvangsmaskiner, kan vi så passende overveje, hvad sammenhængen måtte være mellem civil courage (borgeren og privatmenneskets højlydte ubehag) og den professionelle værdighed (knyttende sig til forvaltningen af et embede og forsvaret af universitetet som tænkende institution). Efter min mening hænger de to afsæt for den politiske protest intimt sammen. 

Protesterne mod den helt klart (universitets)politisk villede og dagklart-bevidste ødelæggelse af universitetet kalder på både den virile, civile courage og en værdig professionalisme. Men modet og det intellektuelle knofedt er ikke nok. Vi må også til at opfinde nye måder at artikulere vi’et på, som en anden fransk filosof Jean-Luc Nancy (f. 1940) udtrykker sig – dvs. nye måder at forene de studerendes og universitetslærerne nødvendige modstand på: l’articulation de nous.

Læs Midlers anmeldelse af Steen Nepper Larsens nye bog 'At ville noget med nogen' her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar